[subcontent;block=div] [subcontent.content]

Wijnkelders in Nederland | Hubrecht Duijker | FD

Datum: 07-03-1980

 

Ruim twee jaar geleden meldde ik in deze kolom reeds dat in Badhotel Zeerust te Noordwijk veelbelovend werd gekookt, terwijl de wijnkaart bovendien veel interessants bood. Inmiddels ben ik enkele keren in Zeerust terug geweest, en al proevende steeds dieper onder de indruk geraakt van chef Adriaan de Jongs sublieme kookkunst. 

Ook de wijnkaart groeide sterk in kwaliteit; het is een boekwerk van bijna bijbelse omvang geworden met uitvoerige beschrijvingen van alle streken, en een schat aan schitterende, met zorg geselecteerde wijnen. Ik reken deze kaart tot de mooiste van dit land. Al met al redenen genoeg om aan Badhotel Zeerust een meer uitvoerige bespreking te wijden.

Het exterieur van dit hotel - hoekig en karakterloos, net als de rest van Noordwijk - doet niet vermoeden dat je hier voortreffelijk kunt eten. De tafelaankleding van het restaurant - dat officeel "De Graaf van het Hoogveen" heet - licht echter al een tipje van de sluier op. Want men werkt hier met eenzelfde type zeer fraai serviesgoed dat in Franse sterrenzaken wordt gebruikt en ook de rest van het tafeldecor is zeer verzorgd. Het bedrijf voert een aardig vijfgangenmenu voor f 60,--. Dat is vandaag de dag een alleszins redelijke prijs. Niet lang geleden at ik in een bekend bedrijf in Leidschendam waar een hoofdgerecht (lamsbout) rustig f 49,50 kostte. (Tegelijkertijd, in februari, bracht Zeerust een compleet, inventief lamsmenu van vijf gangen voor f 65,--

Domaine Comte Georges de Voguë

Van het eerder genoemde menu heb ik diverse dingen kunnen proeven. De porties van chef De Jong zijn klein, zijn sauzen licht, de combinaties geraffineerd. Een der keuzemogelijkheden voor de eerste gang was huisgerookte rauwe Schotse zalm, in dillekruid gemarineerd en opgediend met een leuke saus waarin o.a. mosterd en een beetje bruine suiker zaten verwerkt. Ik heb ervan genoten. Ook zou men kunnen laten komen blank kippevlees, gevuld met kalfszwezerik, kiwigelei, pistachenoten en - heel opmerkelijk - een beetje ice-bergsla (die je heel goed proefde). Een der talrijke witte wijnen die men hierbij zou kunnen drinken is onze eigen Maastrichtse wijn; de Apostelhoeve Müller-Thurgau 1977(f 55,--). Maar ook de vollere Beaujolais Blanc 1976 van Louis Jadot zou er prima bij passen   (f 45,--). Ik wil ook niet onvermeld laten dat Zeerust een der zeldzame plaatsen is waar men de witte Le Musigny van het beroemde Domaine Comte Georges de Voguë kan drinken.

Deze legendarische Bourgogne wordt slechts in uiterst geringe hoeveelheden gemaakt - nog geen 2000 flessen per jaar, en in sommige jaren zelfs helemaal niet - en behoort tot de categorie wijnen waarvan je blij mag zijn ooit een glas in je leven te drinken. Zeerust biedt de 1974 aan, een jaargang die ik ken. Hij bezit momenteel een schitterend parfum dat een boeiende geurenmélange geeft van honing, specerijen, vanille en eikehout. Ook de smaak is in alle opzichten geweldig. Dezelfde wijn heb ik twee keer eerder geproefd, in 1977 (op het domein) en in 1978, en het viel me op hoe voorbeeldig hij zich heeft ontwikkeld. De prijs bedraagt f  210,--. Een witte wijn zou trouwens ook goed passen bij een der gerechten van de tweede gang, zoals de drie Limburgse kasasperges met een beurre blanc van waterkers. Gang nummer drie bestaat uit een keuze van drie visschoteltjes, waaronder kleine zeetongfilets met een ragout van rivierkreeftjes.

Chambertin Clos de Bèze

Bij het hoofdgerecht kan men kiezen uit vlees, wild of gevogelte. Zeer favoriet bij mij zijn de twee gebraden kwartels met een fijne, licht gearomatiseerde kruidensaus (zo lekker heb ik kwartel nog nooit gegeten). Hierbij past een mooie rode Bordeaux als de onbekende maar toch zeer goede Saint-Estèphe Ch.Morin 1970 (f 56,50), of de uit hetzelfde dorp afkomstige Ch. de Pez 1973 (f 50,--). Van de hogere wijn- en prijsregionen adviseer ik graag de Médoc Ch.La Lagune 1973 (f 67,50) en de Pomerols Ch.La Conseillante 1974 ( f 69,50) en Ch. l'Enclos 1970 (f 79,--). Een rode Bourgogne zou bij de kwartels ook niet misstaan. Van de royale reeks eminente wijnen uit dit gebied noem ik de Fixin Clos Napoléon 1973 van het Domaine Gelin (f 57,50) en de Monthelie 1972 van het Château de Monthelie (f 70,--). Ook wijs ik u op een der meest perfekte Bourgognes die ik ken; de Chambertin Clos de Bèze 1972 van het Domaine Drouhin-Laroze. Ik vind dit een magnifieke grootheid, een belevenis om te drinken (f 132,50). Na het hoofdgerecht volgt dan het dessert. Dit wisselt vaak; zelf genoot ik van zowel witte als bruine chocolademousse. Al met al is Badhotel Zeerust een bedrijf waar inventief en kwaliteitsbewust wordt gewerkt tegen nog alleszins redelijke menuprijzen. En dat maakt de rit naar Noordwijk terdege waard.

Badhotel Zeerust (restaurant De Graaf van het Hoogveen), Quarles van Uffordstraat 103, Noordwijk aan Zee. Tel. 01719 - 12723/14323. Keuken open van 12.00 - 14.30 en van 18.00 - 21.00 uur. Restaurant dinsdag en woensdag gesloten. De gastheer en gastvrouw zijn Joop Droogh en Ine Droogh-Goossens, die zelf vaak bedienen. 

menu Les Caprices

 

Auteur: Hubrecht Duijker | Financieele Dagblad